Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /var/www/clients/client251/web255/web/beta/inc/stats.php on line 21

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client251/web255/web/beta/inc/stats.php on line 22

Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /var/www/clients/client251/web255/web/beta/inc/stats.php on line 31

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client251/web255/web/beta/inc/stats.php on line 32
 Railgallery - Novinky v nostalgických vlacích KŽC

Novinky v nostalgických vlacích KŽC

Praha - Klub železničních cestovatelů, který každoročně zajišťuje provoz pravidelných i mimořádných nostalgických vlaků po celé České republice, připravil pro letošní sezonu v provozu výletních vlaků několik příjemných novinek. Zatímco v předchozích letech jezdily o sezónních výletech spoje Podlipanský motoráček (Bečváry - Kouřim - Pečky), Polabský motoráček (Čelákovice - Mochov), Podbrdský motoráček (Zadní Třebaň - Lochovice), Posázavský motoráček (Lysá n.L. - Praha - Čerčany - Sázava - Kácov), Bezdězský motoráček (Praha - Česká Kamenice), Lužický motoráček (Liberec - Česká Kamenice) a vloni zavedený Pražský motoráček (Praha hl.n. - Praha-Řepy), letos přichází další nové zajímavé destinace.


První novinkou je Boleslavský motoráček. Tento historický motorový vlak, tvořený motorovými vozy M 262 a několika vloženými vozy Bix, včetně barového vozu zvaného Bixovna, začíná svoji jízdu z depa KŽC Doprava v Lysé nad Labem. Odtud pokračuje po trati 072 do Mělníka, kde změní směr jízdy na trať 076, kudy pojede přes Mšeno do Mladé Boleslavi. Po úvrati na mladoboleslavském hlavním nádraží pokračuje spoj přes Dolní Bousov a Libuň do Jičína. Odtud jede po menší pauze zpět, avšak jízdu si zkrátí z Mladé Boleslavi přes Nymburk zpět do Lysé nad Labem, kam dorazí po šesté hodině večerní. Tento zajímavý vlak jezdí však pouze o několika státních svátcích či jiných významných dnech - 8.5., 5.7., 6.7., 28.9. a 28.10. letošního roku.

Další novinkou je Morávecký motoráček. Ten se trochu vymyká z dosavadního působení KŽC, jelikož se dostává také na Moravu. Tento spoj je výsledkem vleklých sporů o osud tratě 313 Bruntál - Malá Morávka, která byla počátkem roku úředně zrušena. Mnoho subjektů včetně měst Bruntál a Malá Morávka, KŽC nebo také Klubu přátel lokálek se proti rozhodnutí odvolaly a nakonec úspěšně. Proto se v termínech 28. 5., 13. 8., 24. 9. a 27. 12. 2011 můžeme těšit na motorové vlaky z Olomouce přes Moravský Beroun a Bruntál do Malé Morávky a zpět.

Změny nás čekají také na Podlipanském a Polabském motoráčku. Ty budou v některých dnech propojeny, a vzniknou tak například přímé spoje na rameni Lysá n.Labem - Mochov - Milovice - Kolín - Pečky - Bečváry. Úsek z Lysé do Peček se bude jezdit každou neděli od 3. 7. do 28. 8., po trati 012 se bude jezdit také v sobotu a o státních svátcích, a to i v červnu a září. Vozbu budou zajišťovat vozy M 262.0 z depa Lysá nad Labem.

Poslední novinkou je Podřipský motoráček, který bude jezdit z Roudnice nad Labem přes Straškov a dále po nevyužívané trati do Libochovic. Odtud se vlak vydá přes Lovosice na Litoměřické horní nádraží. Tento vlak bude rovněž jezdit každý sezónní víkend a při jiných místních slavnostech, například Roudnickém vinobraní. Tento vlak krajinou Podřipska se odpoledne opět vrátí z Litoměřic zpět do Roudnice nad Labem.

Staronový je Kamenický motoráček, jehož provoz bude obnoven po dlouhodobé odstávce. Tento vlak bude jezdit prázdninové úterky a čtvrtky z České Kamenice po muzejní dráze 901 do Kamenického Šenova. Tato dráha v majetku KŽC Doprava byla za minulých provozovatelů dlouhodobě zanedbávána a musela tak projít významnou opravou. Potíže rovněž dělali zloději kovů a vandalové, a také některé drážní orgány, se svými až příliž přísnými a striktními požadavky. Na šenovském nádraží je k dispozici také malé muzeum.

Ve všech vlacích platí tarif dopravce KŽC Doprava, s.r.o., na poloviční jízdné mají nárok děti do 15 let a důchodci. Zdarma se přepravují držitelé platných průkazů KŽC a rovněž děti do šesti let věku. Zvláštní situace je u Pražského motoráčku, kde platí také tarif Pražské intergrované dopravy, a nově mohou cestující s pražskou OpencCard či jinou jízdenkou PID přepravit zdarma i jízdní kolo, avšak pouze do vyčerpání kapacity zavazadlového prostoru motorového vozu. V ostatních motoráčcích se za kolo platí 50 Kč a platbě podléhá rovněž pes, který bude přepraven za 25 Kč.

 Připravil: Michal Jaroš

Zdroj: KŽC


<Starší | tento článek | Novější>

Napsáno: 27. 4. 2011, 20:57 | Přečteno: 8055x | Kategorie: Aktualita | Napsal: Michal Jaroš |

Komentáře: 0

Zatím žádný příspěvek, tak začni ty:-)

Přidej komentář
Jméno
Kontrola Zadejte číslo pět
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tlustě | Podtržené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pro odeslání zprávy můžete použít klávesovou zkratku Alt+S. (Podporují jen některé prohlížeče)
  • HTML znaky budou převedeny na entity.
  • Vyjadřujte se tu jako doma, ať víme jak to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínající http:// budou automaticky převedeny na odkazy , nepoužívejte však v jednom příspěvku více jak 3 - to dělají jen spam roboti:-)